пʼятницю, 11 листопада 2011 р.

Ларі Краун, Larry Crowne, 2011

Одного чудового дня вже немолодого, але дуже старанного, працівника супермаркету, Ларі Крауна, звільняють. Причина - відсутність вищої освіти. Тоді головний герой (Том Хенкс) йде вчитися у місцевий коледж. Там він стає своїм серед студентської молоді, а також знайомиться із привабливою викладачкою (Джулією Робертс).

Чи не пізно людині за 50 починати життя спочатку? - Ось головна ідея цього фільму. І це те, що є позитивного в ньому. Тобто в якійсь мірі ця стрічка може бути надихаючою, а це завжди приємно.

Серед мінусів - це гротеск, притаманний більшості продукції Голівуду, і не тільки. (Часом дуже розхвалене європейське кіно демонструє нам просто чудеса перебільшення і викривлення). Схоже, кінотворці останнім часом просто розучилися створювати справжні живі характери. Звісно, значно простіше їх замінити загальновживаними шаблонами. 
Вже стало традиційним створення образу другорядних героїв шляхом перебільшення однієї єдиної риси. А як хочеться психоаналітичної складності характерів, неоднозначності, і головне - правдоподібності!

Також тут Ви не знайдете аж таких карколомних поворотів сюжету. Вони, в принципі, зайві для якісної драми, але лише за умови наявності хорошої психологічної складової. А вона (див. вище) відсутня.

Якби головних героїв грали якісь менш відомі актори, то це ще можна було б вибачити. Але коли глядач читає в титрах імена Тома Хенкса і Джулії Робертс, то має трішки вищі  за середні очікування.

Врешті від фільму лишається позитивне враження, але немає родзинки, яка б нівелювала вищезазначені недоліки і тримала глядача в напрузі, змушувала співпереживати, занурюватися у створений світ.

Суб'єктивне враження: 4-/5

Немає коментарів:

Дописати коментар