суботу, 28 травня 2011 р.

Король говорить, The King's Speech, 2010

Нарешті в мене дійшли руки до фільму, що має стільки нагород! 
Оскар 2011 р., Золотий глобус, Британська академія 2011р.:
- Найкраща чоловіча роль - Колін Ферт
Оскар 2011 р.
- Найкращий режисер - Том Хупер.
Британська академія 2011
- Найкраща чоловіча роль другого плану - Джефрі Раш
- Найкраща жіноча роль другого плану - Хелена Бонем Картер.

Історія, про яку йдеться у фільмі, мабуть, знайома кожному британцеві. Щодо мене, то на мій сором, хоча я і історик, але хитросплетіння і таємниці династій ніколи не були моєю сильною стороною. Я і рідних князів Київської Русі подолати не можу. :( Тому довелося дивитися фільм. перечитуючи статті з Вікіпедії.

Фільм "Король говорить" розповідає нам про Георга VI (1985-1952 рр.), короля Англії (даруйте за спрощення титулу :)), батька теперішньої королеви - Єлизавети. Фільм охоплює події, що передували його приходу на престол, коли він ще був герцогом Йоркським. Вже тоді він розумів, що, можливо, колись доведеться стати королем. А на заваді серйозній публічній діяльності стояло його сильне заїкання.
Коли брат герцога, король Едуард VIII, у 1936 р. заради кохання відрікся від престолу, а на поріг постукала війна з Німеччиною, проблема набула особливої гостроти.

Що ж може бути цікавого у історії, якщо все відомо й так? 
На це запитання швидко знаходиш відповідь з перших хвилин перегляду. Адже тут просто неймовірна гра акторів! (Що зараз справді рідко трапляється). Цілком заслужив свої нагороди виконавець головної ролі - Колін Ферт, у якого я закохалася ще з "Гордості і упередження" (1995 року).

Особливо смачними у фільмі є діалоги короля із логопедом - Лайонелом Логом. Його грає  Джефрі Раш.

Дуже зворушливо було спостерігати за грою Хелен Бонем Картер, якій вдалося передати кохання жінки, яка мимоволі стала королевою. У пам'яті сучасників вона лишилася, як королева-мати. Але ж вона була колись молодою і привабливою жінкою. :)
Актриса Хелен Бонем Картер вже зіграла королеву... у, як на мій погляд, абсурдному і невдалому фільмі, "Алісі в країні чудес" ("Alice in Wonderland"2010). Але, безумовно, серед її найкращих ролей - це роль ексцентричної Марли у фільмі, що вже став класикою, -  "Бійцівському клубі" ("Fight Club", 1999).


Вдало і водночас м'яко творці фільму дають зрозуміти глядачу причину заїкання майбутнього короля: строге виховання, відсутність любові у сім'ї, пресинг суворого батька, неможливість бути самим собою... А якщо це все помножити на велике вражене почуття власної важливості, яке культивують у монарших сім'ях з дитинства... Одним словом, фільм - просто знахідка для любителів порозбирати кіно з психологічної і духовної сторони.

Втім, навіть цей шедевр кіноматографу Вам може не сподобатися, якщо Ви терпіти не можете психологічних драм, історичної тематики, відсутності екшену і закрученого сюжету.

Суб'єктивна оцінка: 5 + / 5
Резюме: для всіх любителів хорошого психологічного історичного кіно

Немає коментарів:

Дописати коментар