середу, 4 травня 2011 р.

2046 (2004)

Продовжуючи тему азійського кіно, хотілося б кілька слів сказати про стрічку Вог Кар-Вея "2046".  Це монолог-сповідь письменника, який пише книгу про загадковий поїзд, що відправляє людей у 2046 рік.
А ще він заробляє на гроші, пишучи порнографічні історії. Грає в казино. Зустрічається з жінками.

Як і інший фільм Вог Кар-Вея, "Любовний настрій", це "готельно-урбаністична історія", що відбувається у Гонконзі 60-х років. Всього я бачила три стрічки цього китайського режисера. Окрім вищеназваних - "Мої чорничні ночі"  (My Blueberry Nights, 2007). Об'єднує ці фільми безсюжетність та ставка на атмосферність і почуття. І якщо у "Любовному настрої" це вийшло, то в інших, як на мій, суб'єктивний, погляд, не дуже. 

До перегляду фільму "2046" мене підштовхнули схвальні відгуки на кінопошуку. Рейтинг кінокритиків, як у таких випадках буває, вищий за глядацький (84%). До того ж цікавий акторський склад: тут грає виконавиця головної ролі відомої стрічки "Мемуари гейші" Чжан Цзиі і Гун Лі, яка там само зіграла суперницю Чжан.
Також збиває з пантелику опис фільму "2046" на кінопошуку - нібито тут є елементи фантастики і фентезі... Ну... Якщо визнати за такі - екранізацію приступів графоманства головного героя, що межують із мареннями-галюцинацією, то так. :)))

Одним словом, я отримала зовсім не те, що очікувала. Як відомо, невиправдані очікування породжують розчарування.... Тому отримувати будь-яку насолоду від фільму я почала лише через півторагодинного перегляду.

Тому щоб не було більше ошуканих, відповідаю на запитання: "Про що фільм?" Про самотність, про неспроможність бути щасливим у коханні. Як сказав головний герой: "Прикро зустріти свою людину надто рано, чи надто пізно". 
Люди часто приходять у стосунки із солідним багажем минулого. А вчорашні рани не дають бути щасливим сьогодні.
Таким чином головний герой буде впродовж всього фільму сходитися і розходитися із жінками, вести бесіди і монологи...
В приниципі фільм про все і ні про що. Таким чином, кожен може знайти щось своє.

Вам не сподобається цей фільм, якщо Ви прагнете бодай натяку на сюжет, а також якщо Ви не любите копирсатися у рефлексіях і комплексах головних героїв...  Взагалі, цей фільм, може більше не сподобатися, ніж сподобатися. (Це якщо бути чесним самим з собою, а не триматися лінії "це визнаний шедевр").

Моя суб'єктивна оцінка: 4 - / 5.
Резюме: на гурмана і любителя.

P.S. Чимось нагадав "Фонтан"...

Немає коментарів:

Дописати коментар