неділю, 1 травня 2011 р.

Чужа, Die Fremde, 2010

Сьогодні переглянула фільм "Чужа" (Die Fremde, 2010, Німеччина). Скачала я його частково через можливість подивитися цей фільм у оригіналі із субтитрами. Але мене чекала, в принципі, очікувана несподіванка, - 50 % фільму, якщо не 60-70% - головні герої спілкуються між собою турецькою мовою.

Фільм розповідає нам про історію турецької дівчини Умай, яка вирішує покинути свого чоловіка у Стамбулі і повернутися до своєї сім'ї у Берліні. Проблема в тому, що, як правило, якщо жінка розлучається з чоловіком, за турецькими звичаями (законами ?) дитина лишається з чоловіком. Конфлікт у історію додає те, що сім'я дівчини тяжко переживає вчинок Умай, адже вона з точки зору традиційного суспільства зганьбила себе і сім'ю.

Таким чином, дебютний фільм режисерки Фео Аладаг порушує проблеми, що стали традиційними на мультикультурному Заході: зіткненню західної і східної культур на прикладі окремо взятої родини.
В цьому плані доречний перегляд цієї стрічки саме в оригіналі через субтитри: тоді глядач має змогу оцінити білінгвізм звичайної турецької сім'ї імігрантів. Старше покоління спілкується турецькою, а молодше між собою вже розмовляє німецькою.

Фільм хороший. Тут є і добре викладена історія, і чудесна гра акторів. Особливо мені хотілося б відзначити акторів, які грають братів Умай.
Головна роль, 25-річної Умай, дісталася досить неоднозначній актрисі турецького походження Сібель Кекіллії. Свого часу вона зіграла головну роль у фільмі "Головою об стіну", Gegen die Wand, який у 2004 році отримав "Золотого ведмедя" на Берлінському кінофестивалі. Цей фільм також присвячений життю турків у Німеччині.

Сібель Кекілліі сама знає, що означає, коли сім'я відмовляється від тебе... Адже в її кінокар'єра починалася з порнофільмів. І кілька років по тому її родина дізналася про це з газет і припинила із Сібель будь-які контакти. Її життя є яскравим прикладом того, що сильний тиск, породжує сильну протидію. Адже у своєму інтерв'ю Сібель говорить, що її порнокар'єра була не тільки способом заробітку, а також своєрідною формою протесту.

Але повернімося до фільму "Чужа"... На мій погляд, в ньому у властивій для Заходу манері порушується проблема свободи особистості і її страждань від несвободи, яка нав'язується суспільством. Але мені трішки не вистачає все ж таки поряд із темою свободи і розкриття теми відповідальності.
Зокрема, на мій погляд, надзвичайно егоїстично з боку Умай було прийти на весілля сестри... Треба розуміти, що за свободу треба також платити.
Захід дуже любить звинувачувати Схід у "неправильному" способі життя, забуваючи про те, що у кожного суспільства є свої норми співжиття...

Також я закликаю глядачів не сприймати Схід виключно через такі фільми і повідомлення про "злочини честі". Зокрема, є й інша Туреччина. Наприклад, модерний Стамбул у книзі "Музей невинності" Орхана Памука.

Вам може не сподобатися фільм, якщо Ви не любите драм та теми міжетнічних непорозумінь.

Резюме: хороший фільм для всіх любителів драм на тему міжетнічних стосунків.

Немає коментарів:

Дописати коментар