суботу, 30 квітня 2011 р.

Благання, Guzaarish, 2010

Індійський фільм "Благання" (2010) розповідає про фокусника Ітена Маскаренхаса, який 14 років тому після травми став інвалідом. За цей час він пише книгу, веде передачу на радіо, але врешті-решт вирішує звернутися до суду за дозволом про евтаназію. От тільки одна маленька проблемка - в Індії "вбивство з милосердя" заборонено законом.

Відразу скажу, що дивитися цей фільм заради сюжету не варто. Власне, самих подій у фільмі надзвичайно мало і все більш-менш передбачувано. "Благання" в цілому вийшов "не індійським" фільмом, але є моменти, які час від часунагадують глядачу про "найкращі" мелодраматичні традиції Болівуду.

Але все ж ця стрічка все-таки варта уваги і на це є кілька причин:
- атмосфера. Події відбуваються на Гоа, дивовжному місці переплетінь індійської, португальської і англійської культур. Тому в самій атмосфері фільму є щось містичне, щось від магічного реалізму;
- фільм дуже красивий. Головні ролі тут виконують Рітік Рошан (в ролі інваліда-фокусника) і Айшварія Рай (в ролі медсестри Ітана. Софія Д'Суза 12 років без вихідних, нехтуючи власним життям доглядає чоловіка, якого кохає, але, ясна річ, з яким у неї немає майбутнього).
Ця акторська парочка мені сподобалася ще у надзвичайно красивому фільмі "Джодха і Акбар" (Jodhaa Akbar, 2008). Всім дівчаткам дуже рекомендую. Я розумію, що чоловік гарний тоді, коли хоч трішки кращий за мавпу, але саме в цьому фільмі я й закохалася в Рітік Рошана.
Ех... Щось моя рецензія поступово перетворюється у захопливий писк блондинки...

Щодо Айшварії Рай, то вона зі своїм образом може конкурувати із Сальмою Хаєк у фільмі "Фріда" ("Frida", 2002). Звісно, тільки щодо естетики образу. Адже індійський образ ідеальної жінки дуже далекий від мужньої Фріди Кало.

Резюме: всім романтикам і дівчаткам, які ще вірять в Велике кохання рекомендую.

Немає коментарів:

Дописати коментар