понеділок, 25 квітня 2011 р.

Таємне життя гейші, The Secret Life of Geisha, 1999

Грип серед весни змусив мене бути прикутою не скільки до ліжка, як до ноутбука....
Щойно подивилася документальний фільм ВВС "Таємне життя гейші". Досить таки нічогенько. Звісно, що нічого надтаємного з нього довідатися не вдасться. Але за півтори години глядач має можливість познайомитися із минулим і сучасним життям японських гейш.

Звісно, закрадається підозра, що фільм поверховий, що в ньому є неточності, які неочевидні європейському дилетантському оку. На це наштовхує той факт, що у якості консультанта там виступає сумно- чи славнозвісний Артур Голден. Він є автором книги, за якою було знято відому оскароносну стрічку "Мемуари гейші". Цей фільм став надзвичайно популярний у "білому світі", але мав певні огріхи. Тому гейша, яка допомагала Артуру Голдену збирати матеріал для книги, неперевершена Мінеко Івасакі подала на письменника в суд. І виграла справу. А у 2002 році вона написала власну книгу "Справжні мемуари гейші" (Її я раджу прочитати всім, кого приваблює саме жанр спогадів).
Цікаво, що головну роль у фільмі зіграла навіть не японка, а китаянка, чарівна Чжан Цзиі.

Ще один консультант "Таємного життя гейші" - Ліза Делбі, американка-антрополог, яка стала першою гейшею-неяпонкою. В свій час вона написала книгу "Гейша", яку мені також довелося прочитати. Як зазначає Вікіпедія, Делбі була запрошена консультувати творців фільму "Мемуари гейші", але до неї не дуже прислухалися.

Також у документальному фільмі є інтерв'ю сучасних гейш: найстарішої гейші (92 роки), майко і гейко, "мам"...
Місця для Мінеко Івасакі не знайшлося в цьому фільмі, тому я вирішила компенсувати це, розмістивши тут її фото :)

Резюме: усім, хто цікавиться культурою і історією Японії.

Немає коментарів:

Дописати коментар