неділю, 20 листопада 2011 р.

Ягідка кохання, Ягодка любви, 1926


Перша режисерська спроба Олександра Довженко - "Вася-реформатор" - була невдалою. Не маючи досвіду, він створював інцидент за інцидентом, і врешті мусив залишити зйомки. Таким чином першою самостійною роботою Довженка стала "Ягідка кохання" (1926). Хоча режисер спочатку мав намір працювати виключно в комічному жанрі, "Ягідка кохання" -  єдина комедія у його творчому спадку.

20-ти хвилинний фільм розповідає про пригоди перукаря Жана Ковбасюка, який хоче позбутися своєї незаконнонародженої дитини. 


В цій стрічці ще прослідковується спадщина театру в німому кіно: яскравий грим акторів, надмірна жестикуляція. Головну роль виконує актор театру - Мар'ян Крушельницький, який з 1924 року грав у харківському театрі "Березіль".

Трагічна доля виконавиці головної ролі - Маргарити Олександрівни Барської. Найбільший успіх їй приніс фільм "Порвані черевики" (1933), де вона була і сценаристом, і постановником. Після арешту під час репресій її друга Карла Радека і творчої кризи вона у 1939 році покінчила життя самогубством.

"Ягідка кохання" - не шедевр, але цілком якісна кінокомедія, що може викликати усмішку і в сучасного глядача.
На задніх планах фільму бачимо сонячний Крим 1920-х рр.: витончену моду часів НЕПу,  повоєнні вулиці з розгромленими будинками, а також символ українізації - портрет Т.Шевченка у крамниці всіляких дрібничок.

Суб'єктивне враження: 4 + / 5.

Немає коментарів:

Дописати коментар