неділю, 20 листопада 2011 р.

Євреї на землі, Евреи на земле, 1927

18-ти хвилинний документально-агітаційний фільм "Євреї на землі" може зацікавити лише історика кіно, або дослідника історії євреїв. І нехай масовий глядач не спокушається голосними іменами співтворців стрічки Володимира Маяковського (автора сценарію і титрів) та Лілії Брік (помічниці режисера).

Я, власне, фільм переглянула виключно вшанувавши пам'ять своєї дисертації, яка стосувалася національного питання у 1920-х - 1930-х роках.

У 1920-х роках радянський уряд вирішив єврейський нетрудовий елемент облагородити, залучивши до робітничої професії, а також до праці на землі. Займалося останнім питання ОЗЕТ - Всесоюзне товариство з земельного облаштування трудящих євреїв (1925-1928). Саме на замовлення цього товариства було створено цей фільм.

Як на мене, фільм немає художньої цінності, а вартісних зображень побутових сценок, що відображали б епоху, надзвичайно мало. На голодні післявоєнні роки, можливо, це й рекламка "хорошого" життя у землеробських поселеннях. А для сучасного глядача очевидно, що показано у фільмі далеко не рай.

Зворушила сцена "умивання" нового селянина: плюнув - потер, плюнув - потер. :)

Резюме: виключно для спеціалістів.

Немає коментарів:

Дописати коментар