неділю, 20 листопада 2011 р.

Дівчина з коробкою, Девушка с коробкой, 1927

Німий фільм "Дівчина з коробкою" (1927) - це маленький шедевр, який створювався як реклама державних облігацій.   Сюжет цієї комедійної мелодрами простий: модистка Наташа живе біля Москви із дідусем, але фіктивно прописана у "мадам Ірен". Одного разу в поїзді вона випадково зустрічає селянина Іллю, який їде до столиці навчатися. Жити йому ніде, і Наташа, жаліючи хлопця, фіктивно одружується з ним.

Цей легкий кумедний фільм цікаво дивитися і як історію, і як відображення епохи. В технічному плані його вже не порівняти до стрічок, які створювалися ще десятиліття тому. Адже свого часу німе кіно зазнало значного розвитку і в монтажу, і в операторській роботі, і в грі акторів.  І цей досвід згодом було втрачено на кілька десятиліть з появою звуку...

Головну роль у цьому фільмі зіграла українка Анна Стен (1908 - 1993), зовнішньо дуже подібна до молодої Вів'єн Лі. У 1930-х роках вона емігрувала спершу до Європи, де здобула визнання. Проте повторити європейський успіх у Голівуді їй не вдалося, хоча свого часу її порівнювали із славетною Гретою Гарбо.

Виконавець головної ролі Іван Коваль-Самборський у 1938 році був репресований, хоча згодом повернувся в кіно. "Я втік від фашистів в СРСР, але краще було б втекти в Париж!" - говорив актор.

1927 рік - це захід НЕПу. Відповідно до тодішньої політики у фільмі дістається "непманам" - підприємцям, а саме власникам капелюхової крамниці. "Мадам Ірен" - класичний образ підприємливої єврейки (Серафима Бірман).

Фільм займає 23-тє місце в Топ-30 найкращих німих фільмів за всю історію "Великого німого" за версією одного з найавторитетніших журналів, присвяченого кіно, - британського "Empire", за підсумками голосування кінознавців світу.


Кажуть, фільм "Дівчина з коробкою", - один з улюблених відомого російського режисера Нікіти Міхалкова. Він переглядає його щоразу перед початком нових зйомок.

Суб'єктивне враження: 5 / 5.
Резюме: дотепна добра комедія, що може сподобатися не тільки ретрофілам :)

Немає коментарів:

Дописати коментар