пʼятницю, 11 листопада 2011 р.

Я не знаю, як вона це робить, I Don't Know How She Does It, 2011

Кейт - фондовий менеджер, мати двох дітей, а ще в неї є чоловік, який також потребує уваги. Фільм охоплює кілька місяців її життя, коли вона на роботі береться за новий проект, і  встигати все одночасно стає ще важче.

Творці фільму поставили перед собою непросте завдання - з'ясувати ідеальний список пріорітетів для сучасної жінки. Кар'єра чи Сім'я? 

Формально happy end фільму задекларував головною цінністю жінки сім'ю. Проте між рядками читається ідея того, що жінка має жонглювати всіма речами одночасно. Таким чином стрічка поєднала дві цінності американського суспільства - жіночу емансипацію і сімейні цінності.

Звідси і її протирічивість: то головна героїня обирає сім'ю (обіцяючи аж бути з сім'єю по вихідних), а її кар'єристка-помічниця народжує дитину, то режисер починає знущатися над образом класичних американських домогосподарок.

Врешті фільм, що має пропагувати сімейні цінності, вийшов своєрідною антирекламою сім'ї в цілому і материнства зокрема. Бо яка людина, що ще немає дітей, будучи при здоровому ґлузді, захоче бути подібною до несексуальної, і в якійсь мірі навіть огидної, Кейт (Сари Джесіки Паркер)?! 

Надзвичайно хороший образ антижінки. Доктор Торсунов повинен включити цей матеріал у свої лекції. Кейт не має часу ні на спілкування, чи секс з чоловіком, ні на дітей, ні на наведення порядку в будинку, а особливо на свій зовнішній вигляд.
Тобто по суті, назва фільму дуже лестить головній героїні.

Щодо самих художніх якостей фільму, то все таки це не найгірший фільм в цьому жанрі. В другій половині фільму я навіть місцями отримала певне мазохістське задоволення. Тому в цілому, якщо абстрагуватися, фільм може виявитися їстівним, особливо коли необхідно просто розслабити мізки.

У чайлдфрі цей фільм може викликати, як і приступ огиди, так і задоволення від відчуття власної правоти.

Суб'єктивне враження: 3 + /5.

Немає коментарів:

Дописати коментар