понеділок, 13 червня 2011 р.

Сорая, Soraya, 2003


Нещодавно в черговий раз довелося слухати від представників старшого покоління міркування на тему поганого впливу інтернету на інтелектуальний розвиток. Так от, за допомогою цього "зла" я впродовж перегляду історичного фільму "Сорая" вивчила історію Ірану у другій половині ХХ століття. :)))
Знаєте, як це буває, залазиш у вікіпедію, а потім далі й далі вглиб.Очевидно, вивчення історії англійських монархів у "Король говорить" мені було мало. :)

Сюжет. Ця стрічка - інтерпретація реальної історії кохання останнього іранського шаха Мохамеда Реза Пехлеві і його другої дружини Сораї Асфандіярі Бахтіярі. Їх шлюб тривав з 12 лютого 1951 р. по 6 квітня 1958 р. Цей час був непростим для Ірану. Імператорське подружжя навіть деякий час змушене було прожити у вигнанні. Але зруйнувала їх шлюб відсутність сина - спадкоємця престолу. 
Кажуть, народу про своє розлучення шах повідомляв зі сльозами на очах.

Щодо самого фільму:
- на мій погляд, вдало підібрані актори на головну роль. Ерол Сендер і Анна Вале дуже подібні до своїх оригіналів. Можете порівняти їх на фото.

- добре відтворені розкішні сукні 60-х років. Адже у той час Іран рухався в сторону вестернізації. Тому знатні дами могли посперечатися у вишуканості із відомою іконою стилю того часу - Жаклін Кеннеді.
- творці фільму зробили спробу не зупинятися виключно на мелодраматичній сюжетній лінії. В принципі, в даному випадку, цього й важко було уникнути. Наскільки вдало у них це вийшло - мають розбиратися історики, що спеціалізуються на цій темі.
- Запитання викликало зображення самого Ірану. Я там не була, тим більше в той час, але відчуття атмосфери країни не було зовсім. Хіба що - театральних декорацій.

В цілому фільм вийшов не геніальний, не викликає надмірного захоплення, але й негативних емоцій теж.

Думаю, попри політичне тло, на якому розгортаються події, фільм буде цікавий виключно класичній жіночій аудиторії.

Суб'єктивна оцінка: 4 - / 5.
Резюме: для дівчаток різного віку, які полюбляють історичні фільми і з дитинства мріяли про прекрасного принца.

Історія Сораї, "принцеси з сумними очима" була надзвичайно популярна у Західній Європі, особливо у Німеччині.  Адже вона була наполовину німкенею. Після її розлучення було написано пісню французькою мовою "Я хотіла б плакати, як Сорая".
Вона більше не вийшла заміж і все життя страждала від депресій. Померла у 2001 році.


Останній іранський шах одружувався тричі. І тричі на красунях. Перший шлюб з єгипетською принцесою Фавзією йому нав'язав батько, у другому, як ми вже знаємо було кохання, але не було спадкоємця, і лише третій, з азербайжанкою Фарах подарував йому і кохання і четверо дітей. Проте це вже не важливо, адже з 1979 року Іран став республікою. І в тому ж році шах помер у вигнанні.
Ось фото його першої і третьої дружин:




Немає коментарів:

Дописати коментар