четвер, 29 вересня 2011 р.

Нова земля, Terra Nova, 2011

Останнім часом дивлюся лише серіали. :( Сьогодні презентую Вам новенький - виробництва 2011 року - "Нова земля".
Його я чекала із нетерпінням, оскільки зацікавилася ідеєю і трейлером.

Суть ідеї наступна: у ХХІІ ст. люди забруднили Землю й знайшли досить оригінальний спосіб втекти звідти - повернутися на ПМЖ на 85 млн років назад. 

Що ж отримали глядачі насправді?
- подекуди їстівні спецефекти (спершу Землі майбутнього, потім - минулого);

- сімейку пафосних головних героїв. На них зупинюся трішки детальніше. Татусь - класичний голівудський коп-супермен, антикваріат: здається його викопали ще з кінодев'яностих. Пам'ятаєте анекдот про крутість Чака Норіса, у якого сльози лікують рак?
Мамуся красуня і розумниця, це не зважаючи на троє дітей.  Дивовижний вийшов мезальянс - науковець-лікар і мускулястий хлопець, який вміє махати кулаками і робити, знаєте, такий серйозний, вдумливий погляд, який ніби увібрав всю серйозність ситуації і світову тугу водночас.
Схоже крутість і розум у них передається у сім'ї за статевою ознакою. Старший синок, аби довести свою нереальну крутість проявляє рідкісні навички влазити у неприємні ситуації, а старша доця цитує напам'ять томи енциклопедій.
У сім'ї є ще третя донька. Хоча це протизаконно. Що ж сподвигло головних героїв на третє батьківство? "Воно було цього варте" - глибокодумно відповідає на це запитання ГГ-мама. І згадуєш знову бородатий анекдот: "Вам діти подобаються?" - "Ні, процес їх створення". І таким чином ми переходимо до третього пункту:

- діалоги.... Може, я й буваю часом всеядною, але тут аж мене покоробило. Такий набір штампованих фраз ще потрібно було умудритися втиснути у 1 год. 26 хв. - пілотної серії. Абсолютно штамповані і нелогічні фрази герої говорять із величним і вдумливим пафосом, під таку ж пафосну музику (з такою музичкою, як правило, супермени летять рятувати світ. Її ще на всякі атракціони у Діснейленді вмикають).
"Зрі в корєнь", як кажеться. Перегляд списку задіяних у серіалі сценаристів розставляє все по місцях. Тут засвітилися автор прісної мелодрамки "Притворись моєю дружиною", абсолютна дебютантка і творець невідомих мені серіалів.
Тобто цікавих персонажів (не за рахунок мордочки, а за рахунок образу), вмотивованої поведінки, дотепних діалогів - від цього серіалу чекати не варто. Я, звичайно, можу помилятися.

Тому тим, хто підсів на серіали, так як я, а хоче чогось якісного, рекомендую "Даунстонське аббатство" (ура! вже з'явилися серії другого сезону), "Підпільну імерію" і "Fringe" (ура! 4-ий сезон розпочато!).

Втім, я ще дам останній шанс (чи, може, два) "Новій землі". Ідея мене ще надихає на глядацькі подвиги терпіння. Ну, й актори з суто естетичного погляду не викликають огиди.

Що ще отримує глядач? Стрілялки-доганялки з бяками і динозаврами, полковника з "Аватару" (він тут добрий і пухнастий), парочку інтриг для затравки на майбутнє. Головні любовні лінії, здається, вже й без інтриг визначили.

Суб'єктивна думка: між 3 + і 4 - / 5.
Резюме: поживемо побачимо, але на щось геніальне не тягне.

Немає коментарів:

Дописати коментар