неділю, 29 січня 2012 р.

Аутсайдер, The Outsider, 2002

Фільм "Аутсайдер" - амішівський вестерн.

Чоловіка Ребекки (Наомі Уотс) убивають не такі мирні, як аміші, сусіди. Тепер вона має знову одружитися, вибравши когось з поміж своїх. 
Але одного звичайного трудового дня жінка підбирає пораненого, але дуже симпатично-харизматичного Джонні Голта. 
Що обере Ребекка: релігію, чи нове, але  грішне кохання?

Дуже симпатичний для жіночого перегляду фільм. Почнімо з того, що просто приємно з естетичної точки зору дивитися на головних героїв у виконанні чарівної Наомі Уотс і харизматичного Тіма Дейлі. У ролі головного поганця несподівано для себе побачила ще молодого Джона Ноубла (Уолтер з серіалу "Межа").
Тім, взагалі, - просто втілення потаємних жіночих фантазій. Суцільний тестостерон. Аж дух перехоплює і слова розумні зникають. 
Почитайте жіночі романи - там багато таких нереальних істот: вони й кулі зупиняють і готові вислуховувати сентиментальні поетичні історії своєї коханої.

Те, що мізки відключаються, в принципі, добре, бо фільм не без маленьких недоліків. Зокрема, сама громада амішів мала якийсь непереконливий вигляд: просто набір штампів з Вікіпедії. Члени громади і вигляд мають відповідний, і говорять правильні речі, але якийсь присмак театральності мене не полишав впродовж всього перегляду фільму. Можливо, бракувало глибини розуміння психології амішів, глибинної мотивації їх дій.

Головний конфлікт історії у плані філософії полягав у тому, чи підставляти другу щоку, чи відповідати на кулю кулею. З цим пов'язаний фінал історії. І він якийсь, ну, взагалі нереальний. Не в плані подій, а в сенсі зкомканості, нелогічності. Ось тут очевидно вилізло те, що режисер - жінка. Хоча й власниця ведмедика Берлінського кінофестивалю Рейнда Хейнс.


Втім, маленькі бяки не завадили моєму хорошому враженню від фільму. Як я вже неодноразово повторювала, я можу багато чого вибачити фільму, якщо він просто добрий.

Суб'єктивне враження: 4 +/5.
Резюме: дивитися або самій, або з коханим, аргументувавши тим, що там "стріляють, як у справжніх вестернах".

Якщо тема амішів Вас зацікавила, раджу переглянути "Прощення амішів" (Amish Grace, 2010).

Немає коментарів:

Дописати коментар