неділю, 12 червня 2016 р.

Холі Блек, Найтемніша гущавина

Це вже друга книжка Холі Блек, яку я прочитала. Першою була надзвичайно цікава підліткова історія про вампірів "Холодне місто". І тепер мені навіть важко вибрати, яка мені більше сподобалася. Що позитивно характеризує письменницю, що ці дві історії дуже різні і не повторюють одна одну.

Отже, маємо оригінальне прочитання історії про сплячу красуню, адаптовану до сучасних реалій й вивернуту навиворіт. У першу чергу, тут ідеться про нетипові гендерні ролі (сплячий принц, а не принцеса, дівчинка-лицар) й дуже толерантне ставлення до питання ЛГБТ, філософське - до питань традиційної моралі.

Що цікаво, тема сексуальності розкрита надзвичайно відверто, настільки, що впродовж книжки і не помічаєш, що письменниця не переходить межу, і її герої лишаються, по суті, цнотливими.

Дуже цікаво передані типові підліткові відчуття конфлікту з оточенням, проблеми самовизначення і того, що ти можеш бути "не таким", чи "не такою". Штрих-пунктиром, але водночас глибоко порушується тема соціальної неблагополучності родини.

І це все розкривається на фоні досить таки динамічного сюжету, який розгортається у дивовижному містечку. Всі міста, як міста, а це має давню традицію спілкування із світом фей, що приваблює велику кількість туристів і не дає жити звичайним життям. Головна героїня мріє розчаклувати сплячого принца і стати лицарем. Але, як кажуть: "Бійтеся своїх бажань, вони можуть здійснитися".

Для кого? Для підлітків, любителів підліткової літератури, не гомофобів.

Немає коментарів:

Дописати коментар