суботу, 16 квітня 2016 р.

Партіали, Ден Уелс

Трилогія Дена Уелса про штучних людей-партіалів повернула мою любов до художньої літератури, яку похитнули "Любовне життя" Оксани Луцишиної і "Осіннє рондо місячної ночі" Алли Рогашко. (І інший треш укрсучліту).
Давно є не читала чогось такого, щоб змушувало відчувати себе книжкоголіком.

Це типовий якісний young adult-антиутопія, і, здається, чи не сильніший славнозвісних "Голодних ігор". 

Отже, коротко про зміст. Маємо світ майбутнього, де внаслідок війни з партіалами (продуктом генних технологій) і жахливого вірусу людей лишилося близько тридцяти тисяч і вони всі живуть у крихітному поселенні на острові. Вони вижили, але у них немає майбутнього, адже, хоча дорослі мають імунітет від вірусу (РМ), - всі народжені діти швидко помирають.
У партіалів також є свої проблеми. Виявляється, розробники встановили їм "термін придатності". Він вийшов, і вони починають помирати цілими виробничими партіями.
Одним словом, одинадцять років після Апокаліпсису світу загрожує ще один, з повним вимиранням двох видів розумних істот.
Головна героїня - Кіра Уокер - це типова така собі неспокійна особа, яка вважає, що їй не тільки потрібно вирішити звичайне підліткове питання - Хто вона така? Навіщо прийшла у цей світ?, - але й одночасно, не багато не мало, порятувати весь світ.

Власне, порятунком всього світу Кіра Уокер буде займатися всі три великі томи трилогії ("Партіали", "Фрагменти", "Руїни"). Оскільки головна героїня має шило в одному місці, то й текст роману - це суцільний екшн й переміщення. Хоча водночас сама дія розгортається досить таки повільно, адже автор ніби "смакує" повним зануренням у віртуальну дійсність постапокаліптичного світу.
І тут необхідно сказати найважливіше - найгіршою частиною трилогії є десь 1/4 першої книжки. Тобто той читач, який пробереться крізь хащі дуже повільного початку, отримає далі справжню насолоду.

Ден Уелс - чоловік, і це наклало свій відбиток: хоча тут навіть є типовий для подібної літератури любовний трикутник, але сама любовна лінія далеко не головна в усій історії.

Найбільше, що мене дивує після прочитання трилогії - це чому такий чудовий матеріал досі не екранізований?

Немає коментарів:

Дописати коментар