понеділок, 12 грудня 2011 р.

Вчасно, In Time, 2011

В найближчому майбутньому люди перестали старіти: генетично в них закладено залишатися вічно молодими, 25-ти літніми. Але наступні роки коштують дорого. Гроші зникли, тепер все вимірюється у часі життя.

Головний герой - Уіл, живе в гетто, де люди часто мають на рахунку день-два життя. Щасливий випадок приносить йому неабиякий подарунок - понад сто років. Його життя круто змінюється. Разом із дочкою багатого татуся він намагається змінити систему.

Що очікувалося? Якісна фантастика із свіжою ідеєю.
Що отримав глядач? Фантастичне гангстерське кіно на тему Бонні і Клайда із робінгудівськими замашками.

Пошановувачі фантастики можуть бути вкрай розчаровані: Ідея розвинута слабо, якщо не бездарно. Абсолютно немає оригінальної візуальної картинки нашого спільного з Вами щасливого майбутнього. Ви скажете, що для справжнього інтелектуала така претензія попахує міщанством. Якби ж то тут сюжет виправдовував бідні спецефекти. Була б тільки потішена....

Але головна дратуюча деталь цього фільму - це абсолютно бездарна концепція. Головні герої, керуючись чи то анархічними, чи то комуністичними гаслами, тяжко переживають почуття класової заздрості соціальної несправедливості. Вихід вони знаходять у безсмертній класиці світової літературі в особі свого кумира Шарікова - "Отобрать и поделить!" Грінпіс при цьому плаче слізьми розмірами з страусине яйце - тому що, кожній людині при здоровому глузді зрозуміло, що Земля просто не витримає безсмертне і плодюче людство. Регулююча система в будь-якому разі необхідна.

Жорстока система, зображена у фільмі, просто не витримує критики: роботодавцям кровожерним капіталістам  не вигідно, щоб робочий люд вимирав так безглуздо, як це нам хотіли показати творці цього "кіношедевру".
Втім, якщо вираховувати всі логічні несумісності у фільмі вийде дисертація із претензією на докторську.

Суб'єктивне враження: дратувалася страшенно 3 +/5.
Резюме: не очікуйте чогось надзвичайного, відключіть логіку, і, можливо, у Вас вийде отримати задоволення. 

Немає коментарів:

Дописати коментар