суботу, 31 березня 2012 р.

Клятва, The Vow, 2012

Нещодавно я робила психологічний розбір індійського  фільму "Зустріч з тобою" (2009) на тему взаємин чоловіка і жінки. Мені сказали, це добре, але чи не могли б ви зробити таку саму роботу на матеріалі голівудському, або ж російському...

Проблема в тому, що у західному суспільстві:

  • загальноприйняті розмиті грані чоловічих і жіночих якостей. Часто це навіть зумисне підкреслюється, щоб виконати правила політкоректності.
  • самі творці фільму не розуміють причинно-наслідкових зв'язків міжстатевих стосунків. Тому їм важко розставити логічні акценти. Герої часто діють нелогічно, а там де логіка все-таки присутня, то це виконання загальних очевидних психологічних правил, або ж інтуїтивна подача режисера-сценариста.
Такий довгий вступ був необхідний мені, щоб прокоментувати довгоочікуваний фільм "Клятва" (2012). Сюжет наступний: молоде подружжя Пейдж і Лео потрапляють в автокатастрофу. Коли жінка виходить з коми, з'ясовується, що у неї з пам'яті стерлися останні п'ять років свого життя. 
Але Лео не здається і намагається повернути Пейдж.
Зворушує те, що цей фільм базується на реальній історії кохання.

Передусім варто сказати, що одна з основних тем - це навіть не кохання, а вплив нашої пам'яті і поворотних моментів у житті на нашу особистість. 
З свідомості Пейдж стерлися важливі події, які призвели до того, що вона кинула обраний батьками ВУЗ для реалізації своєї мрії. Зустріч із Лео відбулася вже після цієї "точки біфуркації" (як це називають по науковому).

Звичайно, щоб зрозуміти своє нове ставлення до Лео, Пейдж необхідно буде в першу чергу віднайти себе, пройти той шлях, пам'ять про який було стерто автокатастрофою.

Але ось із цим процесом - зображенням різних етапів розвитку історії непростих стосінків Пейдж і Лео - на мій погляд, творці фільму не справилися. Надто вже якось передбачувано і часом нелогічно: ось ми познайомилися, ось нам приємно і весело, тому у нас секс і кохання. Ось у нас проблеми, тому ми не разом. Якось прісно і непереконливо. На екрані було все, окрім оцієї "хімії кохання", що дає зрозуміти, чому ж ці двоє разом, або ж не разом.
Тому я була трохи розчарована.

Втім, не такий прискіпливий глядач, що розраховує на традиційну мелодамку для романтичного настрою, може бути задоволений.

Суб'єктивне враження: 4+/5.

Немає коментарів:

Дописати коментар