четвер, 26 грудня 2013 р.

Медяник для Миколая

У переддень новорічних і різдвяних свят багато хто зіткнеться з проблемою подарунку для дітей. Знайомих, рідних і не дуже знайомих. "Медяник для Миколая" разом із солодким подарунком цілком придасться. (Дарма, що саме свято святого Миколая вже пройшло). Особливо у тому випадку, коли таких книжечок знадобиться більше, ніж одна. 

Книжечка складається із кількох прозових історій, двох віршів і рецепту традиційних "миколайчиків" від Дарії Цвек. Таким чином "Медяник для Миколая" дуже добре підходить для того, щоб ознайомити маленьку дитину із святом.

По-перше, завчити два віршики. По-друге, разом із малим / -ою випекти медяника. По-третя, опанувати релігійний зміст свята із замальовкою Галини Маків "Добрий Миколай". По-четверте, закріпити у "історіях-миколайчиках".

Найбільше мені припали до душі дві історії. Автором першої є Володимир Чернишенко. Більш відомий у літературних колах як перекладач з англійської. Його "Кольчині вуглинки" - абсолютно не містична, не рілігійна, реалістична історія. А, до слова, писати для дітей реалістично найскладніше, але дуже потрібно. 
Письменнику вдалося іронічно, дотепно й по-доброму розповісти історію Кольки, яка врешті виявляється ще й повчальною. Що мені сподобалося, що ось це "повчання" передано опосередковано, а не прямою вказівкою, на яку так грішить старше покоління.

"Сніжинки для Миколая" Наталки Малетич зовсім інші. У цьому оповіданні вже йде мова про сім'ю зайчиків, які готуються до свята Святого Миколая. Але тут є і сюжет, і інтрига, й динаміка. Одним словом, історія також заслуговує на увагу.

А от оповідання Галини Кирпи "Що придумає для мене Святий Миколай" викликало у мене запитання. Хоча текст написано цілком стравно, хорошою мовою, але мене обсіли сумніви, чи ж підходить маленькій дитині історія у вигляді роздумів-рефлексій дівчинки? 
Також насмішила фраза: "Усі дідусі люблять горішки та медяники". Хм... Я таких дідусів-камікадзе не зустрічала, а ви?

Резюме: хороший подарунок для дитини до новорічних і різдвяних свят.
Суб'єктивне враження: 5/5.

Немає коментарів:

Дописати коментар