суботу, 6 серпня 2011 р.

Чарівна Тамара, Tamara Drewe, 2010

Тамара приїздить у рідне село неподалік від Лондону, щоб підготувати будинок матері до продажу. В дитинстві вона була страшненькою через негарний великий ніс. Тепер, після пластичної операції, вона красуня. Зовсім по-іншому дивляться на неї чоловіки, у яких вона була закохана ще підлітком.

Головна інтрига: з ким залишиться Тамара: письменником-дон-жуаном, екстравагантним ударником музичної групи, чи з сексуальним садівником?

Це дотепна британська комедія на серйозні теми. 
Серед плюсів:
- гумор. Він, звичайно, далеко не цнотливий, але й не туалетно-банановий американський.
- надзвичайно вдалий підбір акторів. Внаслідок цікавого сценарію відбулося розкриття психологічних портретів не тільки головних героїв, а й другорядних. Це справді велика рідкість.
Для себе я відкрила акторів Джемму Артертон (Тамара) і Домініка Купера (музикант).
- Сценарій, і ще раз сценарій. Ви не знайдете тут карколомних поворотів сюжету, але в своїй простоті він геніальний.

Як мінус, мене збентежило лише введення до сюжету сцени безглуздої смерті одного з героїв. Навіщо це потрібно було зробити, я б охоче запитала у сценаристів.

Фільм про повернення в минуле, як засіб переосмислення свого досвіду й пізнання себе. "Не встречайтесь с первою любовью, пусть она останется такой, острым счастьем, или острой болью, или песней смолкшей над рекой" - закликає російська поетеса Юлія Друніна. А я кажу: навпаки, зустрічайтеся, щоб зрозуміти себе, побороти свої комплекси і попрощатися і з тим, що давно вже не таке величне й абсолютно непотрібне.
Фільм може не сподобатися любителям екшену, і нелюбителям психології.

Суб'єктивне враження: 5/5.
Резюме: чудовий легкий, і водночас глибокий фільм.

Немає коментарів:

Дописати коментар