четвер, 7 січня 2016 р.

Полдарк, Poldark, 2015

На мій погляд - найкращий серіал 2015 року!

На даний момент знято перший сезон - всього вісім серій. Це екранізація циклу романів англійського письменника Уінстона Грехема.

Фільм - історія з кінця XVIII століття: дворянин Рос Полдарк повертається з війни: наречена виходить заміж за кузена, адже всі думали, що Рос загинув; батько помер і маєток занепав. Утім головний герой не здається і намагається відродити сімейний бізнес - добуток міді з шахти. А у випадково порятованій дівчині знаходить нове кохання.

Я не можу судити оригінал, книжки, я не читала. Кажуть, її ні українською, ні російською не перекладали. Можу лише сказати, що яка б не була історія, її блискуче розкрили у фільмі. Прекрасно передано атмосферу, історичні нюанси тієї епохи. І, здається, творцям серіалу вдалося замельдувати одного з кращих операторів, яких я бачила. Яка увага до деталей! До травинки, пташечки, подиху вітерця. І все це дуже органічно, дозовано, рівно стільки, скільки необхідно.

Також чудова гра акторів. Ейдан Тернер - виконавець головної ролі, просто обурює своєю безсоромною красою, але грає він бездоганно! Елінор Темлінсон, рудоволоса красуня, вміє передати величезну гаму позитивних емоцій: тихої радості, буття, гармонії з собою і світом. Здавалося б, недогледіли із нареченою Роса - грубуватою Хейдою Рід, чиє підборіддя далеке від канонів краси. Але стримана аристократка у її виконанні дуже переконлива. 
Загалом, важко навіть когось виокремити із касту, хто не відповідав би своїй ролі. Здається, вони такими народилися :)

Ще один момент. Якось творцям фільму вдається показати подвійне дно, неоднозначність ситуації. Так, Рос - великий борець за соціальну рівність, але кількома штрихами дають показати різну бідність, яка часто буває жорстокою, агресивною, аморальною. І Демельза кидає одного разу Росу: "Ти думаєш поганими бувають тільки  дворяни?" 

Головний негативний герой - Джорж Ворліган, здавалось би, - типовий безсердечний комерсант. Але ми бачимо і його вразливість перед Росом, як він безнадійно хоче добитися його визнання і дружби, і безпорадність перед справжніми почуттями до жінки.

Якщо мене щось і напружувало у фільмі, так це ліві погляди Роса і його допомога злочинцям. 

Тут можна ще багато чого сказати на цю тему, але я знаю одне, - тепер я з нетерпінням чекаю на осінь 2016 року - тоді, коли вийде другий сезон серіалу. 

Немає коментарів:

Дописати коментар