понеділок, 6 січня 2014 р.

Любко Дереш, Миротворець

Під привабливою, але неоригінальною жовтою обкладинкою нової книги Любка Дереша "Миротворець", яка нагадує лисих дядечків із серіалу "Fringe", заховані дві повісті й оповідання ("Дивна історія Стефана Лянґе", "Миротворець" й "Святий Христофоре, молися за нас").

У канву сюжету вплетені різні країни, різний історичний час, але об'єднує таких різних героїв спільний потяг до наукового пізнання світу. Ба, більше - осягнення Істини.
Саме жага пізнання єднає студента Віденського університету Стефана Лянґе, співтворця атомної бомби Роберта Оппенгеймера й серфера-дауншифтера Родіона Раскатова.

Виявляється, на думку письменника, вивчаючи життя загадкового мовознавця з Галичини, створюючи атомну бомбу, чи  сайт "Хронокосмос",  можна наблизитися до Бога. 

Таким чином, по суті, всі три історії напрочуд подібні, адже розповідають про певну життєву кризу, спричинену пізнанням, яка приводить головного героя до Бога. 

Це ніби дивитися серіал про Доктора Хауза: кожної серії все відбувається за одним сценарієм, але декорації можуть бути трохи різними.
Тому ця збірка буде цікава, в першу чергу, такому читачу, якому не обридне тричі читати про одне й те саме.

Як завжди, сюжет цілком умовний. Головні події відбуваються у внутрішньому світі героя.

Як завжди, Любко Дереш демонструє легку приємну і багату українську мову. Навіть тоді, коли елегантно прагне відтворити середовище "великих дітей" - дауншифтерів з єгипетської Дахаби у повісті "Святий Христофоре, молися за нас".

Книга зовсім не підходить атеїстам. Зовсім. Зовсім.

Резюме: для шукаючих молодих інтелектуалів без догматів у голові
Суб'єктивне враження: 4-/5. 


Немає коментарів:

Дописати коментар