середу, 8 лютого 2017 р.

Прибуття, Arrival, 2016

Уявімо собі: одного дня "вони" справді приземляться на просторах нашої планети. Перший контакт цивілізацій.... І ось у цьому й заковика: як налагодити контакт з прибульцями? Хоча б запитати, для чого вони, власне, прилетіли?
Це вам навіть не фарсі, словників немає...

Фільм "Прибуття" ( Arrival, 2016) точно розчарує тих, хто очікує черговий "День незалежності": тобто екшн, масштабні бойові дії тощо. У певні моменти навіть виникає відчуття, що це не художня стрічка, а документальний фільм. Цьому сприяють і неспішна хода оповіді, й багато рефлексій, і "побутових" деталей. Зокрема, цікаво відтворено атмосферу військового табору, який розгорнувся навколо корабля прибульців.

Головна героїня не солдат американської армії, а лінгвіст, хоча й не простий, а напрочуд талановитий.  У її спілкуванні з військовими глядач зможе побачити специфіку спілкування науковців і військових. Ось де справді конфлікт способу мислення: наукові відкриття не можуть "ходити строєм".

Загалом, фільм для роздумів. Наприклад щодо того, як мова впливає і формує наш спосіб мислення. Зміниш мову, почнеш по-новому мислити. У фільмі навіть згадується, що це гіпотеза лінгвістичної відносності Сепіра-Уорфа.
Також можна помедитувати на тему симультанного часу... Звісно, у фільмі не розкрито цю тему з усією докладністю, але це й, на мою, думку неможливо. Важко усвідомити, що минуле, теперішнє і майбутнє відбувається одночасно.  Ми звикли до лінійного сприйняття часу.

Якщо глядач готовий помедитувати-порефлексувати разом із головною героїнею на ці теми, то й від самого сюжету отримає задоволення.

Суб'єктивне враження: 5 / 5.

Немає коментарів:

Дописати коментар