четвер, 28 червня 2012 р.

Одкровення, Elles, 2011


Перше, що спадає на думку після перегляду фільму польської режисерки Малгожати Шумовської  «Откровення» (2011): навіщо розхвалена Жульєт Бінош знялася у ТАКОМУ фільмі? Показати, наскільки вона не боїться бути непривабливою на екрані?

Це якщо спостерігати свою першу реакцію. Адже потім згадую, що європейське кіно вважає справжнім інтелектуальним шиком копирсатися у брудній білизні порухів першої і другої чакр, що відповідають за тваринні інстинкти. Серед них чільне місце, як усі ми добре знаємо, займає інстинкт розмноження.

Ну, і як же оминути любов європейців до маргіналів і зразків девіантної поведінки?!

Власне, а про що фільм? Журналістка (Жульєт Бінош) пише статтю про парижських студенток, які займаються проституцією. Глядач спостерігає за її творчими буднями і сімейним побутом. Останній відтворений у стилі відкритого, і навіть не часом, а майже завжди, огидного реалізму.

Ключова ідея (а скоріше емоція) – це жіночий емоційний шок від усвідомлення паралельного співіснування двох світів: благопристойного світу сім’ї і світу, у якому чоловіки, нібито чемні сім’янини, звертаються до повій.
Світу, де вночі подружжя зазнає сексуальних невдач, а вранці грає перед дітьми роль щасливого сімейства.
Тільки на перший погляд ці світи не перетинаються. Тому що це насправді ілюзорна, просякнута взаємною брехнею реальність. Адже так само діти, маючи таємне життя, наранок невинно, як янголятка, посміхаються батькам.

Я не виключаю, що оголення виразок суспільства може мати і терапевтичний ефект. Тому що ніщо не є таким руйнівним для психіки, як заперечення, а отже, витіснення не бажананих для особистості явищ. Але, як правило, більше успіху дає робота не з негативом, а розвиток позитивних сторін.
Натомість частенько таке європейське псевдоінтелектуальне кіно, вивертаючи брудну білизну, не дає надії на вихід, уникає розв’язки, або ж натяку на таку, де домінують кращі людські риси. Зокрема, як на відомій київській виставці сучасного мистецтва, кишки із бика ніхто не збирається запихати назад до черева.

Тому після перегляду фільму ваш гештальт навряд чи буде завершений. Ви лишитеся із усім цим брудом сам на сам.
Якщо ви любитель такого кіно, щедро присмаченого еротичними сценами, ласкаво прошу до перегляду.
Якщо ж вам хочеться чогось світлого, доброго, або ж хоча б стравного, вам не сюди.

Суб’єктивне враження: 4-/5. (така висока оцінка обумовлюється тим, що фільм у межах свого жанру зроблений досить якісно).

Немає коментарів:

Дописати коментар